• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en kelderdichting

Salpeter en zouten in de kelder

Last van salpeter en muurzouten in de kelder?

Merk je een witte aanslag in de kelder? Dan heb je te maken met salpeter of muurzouten. Die witte laag op de keldermuren ontstaat na een chemische reactie en wijst steeds op vochtproblemen. Die pak je beter vroeg dan laat aan. Last van salpeter of muurzouten in de kelder? We vertellen je hieronder alles wat je moet weten.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat is salpeter of muurzout precies?

Salpeter en muurzouten zijn witte, stoffige vlekken op de keldermuren. Ze zijn het resultaat van een chemische reactie tussen de mineralen in het metsel- en pleisterwerk enerzijds en grondwater anderzijds. De witte aanslag ontstaat wanneer bepaalde chemische elementen aanwezig zijn in grondwater, zoals ammoniak en bepaalde nitraatbacteriën, en reageren met kaliumcarbonaat. Die stof is veelal aanwezig in metsel- en voegwerk. Die witte waas zal zich langzaamaan verspreiden over de wanden van je kelder.

Heb je last van salpeter in de kelder, dan betekent dat dus dat er vocht in de keldermuren zit.

muren injecteren kelder

De kelder is extra gevoelig voor vocht, salpeter en muurzouten

Salpeter wijst op een vochtprobleem. Dat is ook de reden waarom salpeter en muurzouten vaak in de kelder voorkomen, want de kelder is extra gevoelig voor vochtproblemen. De kelderruimte wordt omgeven door vochtige ondergrond. Grondwater kan naar binnen treden wanneer er beschadigingen of vochtlekkages zijn. Na verloop van tijd nemen de bakstenen makkelijker water op en ontstaan er vochtplekken op de muren.

Is er in je omgeving sprake van bodemverontreiniging, dan zullen de concentraties van bepaalde chemische stoffen nog hoger zijn dan gebruikelijk. Dat werkt salpetervorming in de hand. In dat geval is het dubbel zo raadzaam om ervoor te zorgen dat je kelder goed waterdicht is. Op die manier kan vocht niet binnendringen en voorkom je de vorming van salpeter op de muren van je kelder.

Nog een boosdoener is condens. Omdat kelders amper verlucht kunnen worden, ligt de luchtvochtigheid er hoger. De waterdamp slaat neer op de koude keldermuren en zo ontstaat kleine waterdruppeltjes. Dat water dringt binnen in de pleister of het metselwerk van de kelder. Salpeter kan zich dan makkelijk vormen.

Salpeter in uw kelder herkennen

De aanwezigheid van salpeter toont zich als een witte aanslag op muren. Deze aanslag ontstaat wanneer bepaalde chemische elementen die aanwezig zijn in grondwater, zoals ammoniak en bepaalde nitraatbacteriën, reageren met kaliumcarbonaat. Dit is veelal aanwezig in metsel- en voegwerk. Deze witte waas zal zich langzaamaan verspreiden over de wanden van uw kelder.

Salpeter komt vaak voor indien er sprake is van opstijgend of optrekkend vocht. Is er in uw omgeving sprake van bodemverontreiniging, dan zullen de concentraties van deze chemische stoffen nog hoger zijn dan gebruikelijk, en dan is de kans op salpetervorming bijgevolg ook groter. Het is dus verstandig na te gaan of dit in uw regio aan de orde kan zijn. In dat geval is het dubbel zo raadzaam om ervoor te zorgen dat uw kelder goed waterdicht is. Op die manier kan vocht niet binnendringen en voorkomt u de vorming van salpeter in op de muren van uw kelder. 

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Muurzouten in uw kelder herkennen

Een witte waas op de muren van uw kelder betekent echter niet altijd dat er sprake is van salpeter. Het is namelijk ook mogelijk dat die waas op je keldermuren wijst op de aanwezigheid van hygroscopische zouten. Hygroscopische zouten staan ook wel bekend als muurzouten. De muurzouten nemen eveneens vocht op en zijn zichtbaar als een witte stof op de muur.

Hygroscopische zouten zijn allesbehalve onschuldig. De zouten trekken namelijk op hun beurt opnieuw vocht aan, uit de omgevingslucht bijvoorbeeld. Het al aanwezige vochtprobleem wordt zo alleen maar groter.

De experts van Home Solution komen graag langs om na te gaan of je kelder kampt met salpeter of muurzouten. We onderzoeken het probleem en pakken het efficiënt aan.

Hoe kan je salpeter en muurzouten in de kelder voorkomen?

Hoe kan je salpetervorming in de kelder voorkomen? Dat is eenvoudig: ventileren. Door te ventileren vervang je de vochtige lucht in de kelder door verse, droge buitenlucht. De keldermuren kunnen zo uitdrogen en er kan zich geen condens vormen. Een kelder ventileren is echter niet eenvoudig. Meestal zijn er geen ramen aanwezig.

Wat je dan moet doen, is een ventilatiesysteem installeren. Dat is overigens niet alleen nuttig in de kelder, maar ook in de badkamer, keuken en slaapkamer. Die ruimtes zijn eveneens gevoelig voor condensvorming. De lucht wordt dan continu ververst, de luchtkwaliteit is uitstekend en je voorkomt vochtproblemen.

Merk je vochtproblemen in de kelder? Dan moet je die zo snel mogelijk aanpakken om salpeter te vermijden. Geen vocht betekent geen salpeter. Opstijgend vocht in de kelder kan in een vroeg stadium gestopt worden met een muurinjectie. Wacht je langer, dan zal een kelderbekuiping nodig zijn.

Home Solution verjaagt salpeter of muurzouten in de kelder

Heb je een witte aanslag op je keldermuren waargenomen? Dan is het zeer verstandig de hulp in te roepen van een vochtexpert. Home Solution komt graag bij je langs om de gehele situatie aan een grondige inspectie te onderwerpen. We adviseren je over de mogelijke vervolgstappen en beantwoorden al je vragen. Onze behandelingen zijn doeltreffend en professioneel. Zo ben je gegarandeerd verlost van salpeteraanslag, muurzouten of andere vochtproblemen.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie