Kunnen de temperaturen wel eens hoog oplopen in je woning bij warm weer? Dan zou een airco zeker en vast goed van pas komen tijdens de hete zomerdagen. Maar hoe moet je de airco dimensioneren om de ruimtes in kwestie voldoende gekoeld te krijgen? En zijn er nog zaken waar je op moet letten? Wij lichten alvast een en ander toe in dit artikel.
Uitrekenen van de koellast van de ruimtes
Om precies te weten hoe je jouw airco moet dimensioneren om je woning te koelen, moet je de koellast eerst berekenen. De koellast wordt uitgedrukt in de koelcapaciteit die een aircosysteem moet kunnen leveren om de ruimte in kwestie te kunnen koelen. Voor je halsoverkop een airco systeem aanschaft is het dus erg belangrijk om vast te stellen welke ruimtes je allemaal wilt koelen.
De koellast of koelcapaciteit berekenen is geen simpele opdracht. Je moet rekening houden met factoren zoals:
- de manier waarop de ruimte gebruikt wordt,
- hoeveel mensen er zich gemiddeld in zullen bevinden,
- het aantal elektrische apparaten aanwezig in de ruimte in kwestie,
- inhoud van de ruimte,
- de warmtefactor,
- enzovoort.
Vooral de inhoud en de warmtefactor zijn niet in één-twee-drie berekend en laat je dus beter ook in detail narekenen door een expert.
1. De warmtefactor achterhalen
Bij het berekenen van de warmtefactor ga je inschatten hoe vatbaar een ruimte is voor warmte. Hierbij worden er verschillende aspecten in acht genomen zoals bijvoorbeeld de isolatie van je woning, of je een plat of schuin dak hebt, hoe jouw woning is georiënteerd enzovoort. Rekening houdend met al deze elementen wordt er een warmtefactor vastgesteld.
Momenteel zijn er officieel drie verschillende warmtefactoren: warmtefactor 30, warmtefactor 40 en warmtefactor 50.
- Bij warmtefactor 30 wordt er geconstateerd dat een licht aircosysteem voldoende zou moeten zijn om de ruimte mee te kunnen koelen.
- Bij warmtefactor 50 zal je het meest aircocapaciteit nodig zijn de om ruimte te kunnen koelen.
2. Volume van de ruimte uitrekenen
Het volume van de ruimte berekenen is een essentiële stap om de benodigde koelcapaciteit te kunnen bepalen. Dit kan je eenvoudigweg doen door de lengte, de breedte en de hoogte van de ruimte te vermenigvuldigen. (L x B x H = …...m³).
Een voorbeeld:
Als de ruimte 7 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog is, dan bereken je het volume als volgt: 7 m x 5 m x 3 m = 105 m³
3. De uiteindelijke koelcapaciteit bepalen
Als de twee bovenstaande factoren bepaald zijn, kan je uiteindelijk de koelcapaciteit of de koellast berekenen. Hiervoor vermenigvuldig je de warmtefactor met het berekend volume.
Volume van de ruimte in m³ x warmtefactor = Koelcapaciteit in Watt
We hadden in ons voorbeeld dus een ruimte van 105 m³. Laten we uitgaan van een warmtefactor 30. Zo krijgen we deze vermenigvuldiging: 105 x 30 = 3150 Watt
Uitgedrukt in kiloWatt maakt dat dan 3.15 kW.
Zo krijg je dus het benodigde vermogen van de airco. Dan wordt er gekeken naar de airco-installatie die daar het dichtste bij aansluit.
Airco dimensioneren en installeren met Home solution
De airco zelf dimensioneren is dus niet zo’n evidente opdracht. Gelukkig kunnen de experts van Home Solution je zonder probleem verder helpen. We komen bij je langs en bekijken de mogelijkheden. Wil je graag al een offerte om de ruimtes in kaart te brengen en op die manier de gepaste airco kunnen voorstellen? Wij komen graag vrijblijvend bij je langs. Contacteer ons hier.