• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en kelderdichting

Het belang van ventilatie in combinatie met verwarming: waarom goede ventilatie belangrijk is voor een gezond binnenklimaat

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Het belang van ventilatie in combinatie met verwarming: waarom goede ventilatie belangrijk is voor een gezond binnenklimaat

Het belang van ventilatie in combinatie met verwarming: waarom goede ventilatie belangrijk is voor een gezond binnenklimaat

Ventilatiesystemen zijn een must bij nieuwbouwwoningen en grondige renovaties. In oudere woningen ontbreken ze echter vaak. Investeren in een ventilatiesysteem is dan een echte aanrader. Niet alleen omdat je er de luchtkwaliteit mee verbetert, maar ook omdat je er energie mee kan besparen. We leggen je hieronder uit hoe dat precies in elkaar zit.

Ventilatiesysteem nodig? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een goede ventilatie verbetert de luchtkwaliteit

Het zal je niet verbazen dat een ventilatiesysteem de luchtkwaliteit verbetert. Lucht die binnenshuis hangt, geraakt stilaan vervuild. We ademen veel CO2 en waterdamp uit, die in de ruimte blijven hangen. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit tiptop in orde blijft. Dat is goed voor je gezondheid en voor je woning.

Ventilatie kan energie besparen

Maar er zijn nog meer redenen om een ventilatiesysteem te installeren. De belangrijkste daarvan is dat je energie kan besparen, al klinkt dat misschien contradictorisch.

Je zou misschien denken dat buitenlucht binnenlaten in huis ervoor zorgt dat je verwarmingssysteem extra hard zal moeten werken en dat je een hogere energiefactuur zal ontvangen op het einde van de maand. Maar niets is minder waar.

Slecht verluchte ruimtes worden gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheidsgraad. Er hangt meer waterdamp in de lucht. Dat komt gewoon door de vochtige lucht die we uitademen, maar ook door bijvoorbeeld warme douches of koken. Die vochtige lucht warmt opvallend minder goed op dan droge lucht. Hoe vochtiger de lucht is, hoe meer je dus zal moeten stoken om de ruimte op te warmen
.

Door de ruimte te ventileren haal je de luchtvochtigheidsgraad naar beneden en bespaar je dus energie.

Slechte ventilatie kan voor vochtproblemen zorgen

Die vochtige lucht is echter niet alleen negatief voor je energierekening. Ook vochtproblemen liggen op de loer. In slecht verluchte ruimtes hangt veel waterdamp in de lucht en die kan neerslaan op koude muren en plafonds. De damp keert dan terug naar zijn vochtige toestand, waardoor er vochtdruppeltjes op de muren verschijnen. Het is dezelfde condens die je na een warme douche ziet op de spiegel en ramen. Wanneer dat vocht in de binnenmuur binnendringt, krijg je met vocht te kampen.

Ventilatie voorkomt gezondheidsklachten

Die vochtplekken op de muren vormen bovendien de ideale broeihaard voor schimmels. Die verschijnen al snel wanneer je de ruimtes niet voldoende ventileert. Schimmels verspreiden zich over de vochtige muur met giftige sporen. Wanneer je die deeltjes inademt, krijg je last van gezondheidsklachten. Denk dan aan ademhalingsmoeilijkheden, maar ook aan allergische reacties, hoofdpijn, keelpijn en vermoeidheid. Het is een extra reden om te investeren in een ventilatiesysteem.

Maar waarom dan niet gewoon de ramen openzetten? Verluchten is niet hetzelfde als ventileren. Wanneer je het raam terug sluit, verdwijnt het ventilerende effect meteen. De waterdamp stapelt zich dan terug op, met alle gevolgen van dien. Bovendien verlies je veel warmte door ramen te openen, en dat is allesbehalve aangenaam in de winter. Niemand neemt graag een douche in een koude badkamer.

Een mechanisch ventilatiesysteem verlucht je ruimte 24/7 zonder warmteverlies. De lucht wordt continu ververst via roosters die aangesloten zijn op een centrale ventilator. Zo creëer je een gezonde leefomgeving, voorkom je vocht en schimmel en bespaar je energie. Al overtuigd van het belang van ventilatie in huis?

De verschillende soorten ventilatiesystemen

Het ene ventilatiesysteem is natuurlijk het andere niet. Het is een relatief nieuw gegeven, want in oudere woningen werd er – onbewust – op natuurlijke wijze geventileerd. Dat gebeurde via kieren in de ramen en deuren en via slecht geïsoleerde daken en muren. Er kwam vanzelf verse lucht binnen in huis.

Vandaag onderscheiden we de ventilatiesystemen A, B, C en D. De natuurlijke wijze van ventileren wordt systeem A genoemd, er is dan dus geen fysiek ventilatiesysteem aanwezig. In oude woningen vind je soms een eenvoudig ventilatiesystemen dat enkel verse lucht aanvoert. Dat heet ventilatiesysteem B.

In moderne woningen wordt enkel nog voor ventilatiesystemen C en D gekozen. Bij ventilatiesysteem C wordt vervuilde lucht op een mechanische manier naar buiten gezogen. De ventilatiesystemen D voeren zowel verse lucht aan als vervuilde lucht af. Dat gebeurt met een centrale ventilator die de toevoer en afvoer van lucht reguleert.

De systemen van het type D kunnen ook uitgerust worden met een energiebesparende warmtewisselaar en verschillende soorten filters om bijvoorbeeld ook pollen buiten te houden.

Home Solution installeert een ventilatiesysteem in jouw woning

Overtuigd van het belang van ventilatie in je woning? Bij Home Solution installeren we ventilatiesystemen in jouw omgeving. We geven je graag alle informatie over de mogelijkheden wat ventilatie betreft en stemmen onze adviezen af op jouw woning en wensen. Onze expert komt graag vrijblijvend bij je langs om de situatie in kaart te brengen en een passend voorstel te maken. Contacteer ons snel voor een afspraak.

Ventilatiesysteem nodig? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie