Vocht in huis is helaas geen uitzondering. Meer zelfs, het merendeel van de Vlaamse woningen krijgt vroeg of laat op een of andere vorm te maken met vocht in huis. Dat vocht vindt vooral een weg naar de muren, maar ook vochtproblemen in de schoorsteen komen vaak voor. Hieronder vertellen we je hoe je een vochtige schoorsteen kan behandelen en renoveren.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Wat is de oorzaak van vocht in een schouw?
Vocht kan op twee manieren in de schoorsteen binnendringen. Enerzijds kan er sprake zijn van doorslaand vocht. De gevelstenen van de schoorsteen vertonen dan barstjes of scheurtjes waarlangs regenwater naar binnen kan dringen. Dit komt vooral voor bij oudere schoorstenen die al vele jaren gure weersomstandigheden hebben moeten doorstaan. Je herkent dit soort vocht in de schouw wanneer de schoorsteen er langs buiten lang nat blijft uitzien na een regenbui.
Anderzijds kan vocht in de schouw ook langs binnen ontstaan. Wanneer je je woning verwarmt, komen er verbrandingsgassen vrij die via de schoorsteen naar buiten ontsnappen. Bij sommige schoorstenen kan het gebeuren dat die gassen niet tot buiten geraken. Ze komen in contact met de koude schoorsteenwanden en slaan neer als condens. Zo ontstaan er druppeltjes vloeistof langs de binnenkant van je schoorsteen, die in het bouwmateriaal kunnen binnendringen.
Wat zijn de gevolgen van vocht in een schouw?
Vocht in de schouw brengt heel wat problemen met zich mee. Merk je vocht in de schouw op, dan is het probleem waarschijnlijk al ver gevorderd. Enkel wanneer de bakstenen helemaal verzadigd zijn met vocht, wordt het vochtprobleem in de schouw zichtbaar. Dan haal je er beter zo snel mogelijk een expert bij.
Vocht verspreidt zich namelijk behoorlijk snel naar naburige bakstenen en muren. Een vochtprobleem dat begint in de schouw kan zich dus tot ver buiten de schouw uitstrekken. Vochtige muren verliezen niet alleen hun stabiliteit (en dat wil je natuurlijk voorkomen), ze creëren ook een ongezond leefklimaat. Vochtige muren lokken namelijk schimmels, die zich verspreiden met giftige sporen. Vocht in de schouw pak je liever vandaag dan morgen aan.
Hoe vocht in de schouw bestrijden?
Hoe je vocht uit de schouw verjaagt, hangt af van de bron van het probleem. Heeft je schouw te kampen met een condensprobleem, dan zal er waarschijnlijk een nieuwe binnenbuis moeten aangebracht worden. Alle verbrandingsgassen worden dan helemaal naar buiten afgevoerd en komen niet langer in contact met de bakstenen.
Komt het vocht binnen langs buiten, dan zullen we de schoorsteen via de gevel terug waterdicht moeten maken. Eerst en vooral moeten barstjes in voegen en bakstenen terug hersteld worden. Daarna reinigen we de schoorsteen grondig langs buiten. Tot slot gaan we de schouw hydrofoberen. Met professionele apparatuur besproeien we de schouw met een waterafstotend middel. Dat dringt binnen in de baksten en vormt een barrière tegen regenwater. Regendruppels zullen als van een raam naar beneden druppelen en niet langer binnendringen in de bakstenen. Het product dat we gebruiken heeft een damp-open karakter, wat betekent dat vocht dat aanwezig is in de bakstenen nog steeds kan verdampen. Het resultaat: een vochtvrije schouw die je geen kopzorgen bezorgt.
Home Solution bestrijdt vocht in de schouw
Vermoed je dat je schouw met een vochtprobleem zit? De experts van Home Solution komen graag bij je langs om de schouw onder de loep te nemen. Dat doen we met expertise en bakken ervaring. We zoeken naar de oorzaak van het vochtprobleem en kunnen zo een gepaste behandeling voorstellen. Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie of maak een afspraak.