Niets ergers dan de slaap niet kunnen vatten omdat je slaapkamer te warm is of zwetend in je home office te moeten werken tijdens warme zomerdagen. Een airco in de slaapkamer of airco in je bureau de is dan natuurlijk de juiste oplossing. Toch stellen sommige mensen de aankoop van een airco uit omdat ze denken dat een airconditioning te duur is. Er zijn gelukkig airco’s voor elk budget en elke woning.
In dit artikel geven we je een overzicht van welke soorten airco’s er bestaan en we geven je richtprijzen mee voor elk type.
Welke soorten airco’s bestaan er?
In principe kan je een onderscheid maken tussen 3 soorten airco’s. Elke soort airco heeft zijn voordelen.
1. Mobiele airco
Mobiele airco’s zijn perfect wanneer je snel en efficiënt een kleine kamer wil koelen. Het voordeel is dat dit soort mobiele airco’s weinig kost en je ze kan verplaatsen. Het grootste nadeel is dat mobiele airco’s relatief veel energie verbruiken en dat zal je dus merken op je energierekening.
2. Airco zonder buitenunit
Een zogenaamde monoblock airco heeft geen buitenunit. Dit soort airco wordt rechtstreeks op een muur geplaatst en werkt met een aanvoer- en een afvoerrooster binnenin je woning. De voordelen zijn dat monoblock airco’s relatief compact zijn, je gevel niet wordt uitgerust met een opzichtige buitenunit en er weinig montagekosten zijn. Omdat de motor van de airco zich wel binnenshuis bevindt, zijn monoblock airconditioningtoestellen iets luider. Dat maakt ze minder geschikt voor slaapkamers of kantoorruimtes.
3. Airco met buitenunit
Een traditioneel aircotoestel mét buitenunit, ook een split airco genoemd, maakt in tegenstelling tot airco’s zonder buitenunit amper lawaai. De buitenunit koelt de lucht namelijk buiten al af en de binnenunit hoeft de koude lucht vervolgens enkel in de ruimte te blazen.
Ben je van plan om airco’s te installeren in meerdere ruimtes, dan kan je die allemaal koppelen aan dezelfde buitenunit. Dat drukt natuurlijk enigszins de kosten als je meerdere airco’s wil kopen. Split airco’s zijn bijgevolg perfect voor stille ruimtes en wanneer je zowel slaapkamers als woonruimtes wil koelen. Lees ook onze blogpost met de stilste airco's.
Hoeveel kost elk type airco?
Aan elk type airco hangt natuurlijk een eigen prijskaartje vast. Het is moeilijk om een prijs te plakken op een airconditioningtoestel omdat er heel wat factoren een rol spelen bij de prijs van een airco (daarover later meer). Toch geven we je hieronder enkele richtprijzen mee (inclusief eventuele montagekosten).
- Prijs mobiele airco: vanaf 200 euro
- Prijs airco zonder buitenunit: 1200 tot 3000 euro
- Prijs airco met buitenunit: 1500 tot 3500 euro (binnen- en buitenunit) en 800 tot 1000 euro per extra binnenunit
Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend
Wat bepaalt de prijs van een airco?
Je ziet dat de richtprijzen best uiteenlopen. Hoe komt dat, vraag je je af? Het antwoord is dat niet alleen het soort aircotoestel de prijs bepaalt. Hieronder geven we de 3 belangrijkste factoren mee die de prijs van een airco beïnvloeden.
Verbruik en vermogen
- Naast het soort toestel is vooral het verbruik en het vermogen een belangrijke factor die de prijs van een airco bepaalt. Hoe groter het vermogen van de airco (uitgedrukt in Watt), hoe krachtiger en bijgevolg ook duurder de airco is. Daarbij komt ook nog het verbruik kijken.
- Het spreekt voor zich dat een krachtig aircotoestel meer elektriciteit zal verbruiken dan een airco met een lager vermogen. Het verbruik bepaalt niet alleen de aankoopprijs van de airco, maar ook de energiekosten die ermee gepaard gaan.
Het aantal airco’s
Het spreekt voor zich dat hoe meer airco’s je nodig hebt, hoe duurder het wordt. Toch wijzen we er graag nog eens op dat het een goed idee is om voor split airco’s te kiezen wanneer je meerdere airco’s wil plaatsen.
Je kan alle airco’s binnenin dan aansluiten op dezelfde buitenunit en de bijkomende prijs voor elk extra aircotoestel is laag in vergelijking met monoblock airco’s.
Merk en model
Naast het type airco en het aantal airco’s speelt ook het merk een belangrijke rol. Airco’s van het ene merk zijn veel duurder dan die van het andere merk. Vergelijken is dus de boodschap.
Daarnaast komen er steeds nieuwere en ingenieuzere aircomodellen op de markt. Zo kan je airco’s aan het plafond hangen, in de vloer verwerken of zelfs helemaal inbouwen in de muren zodat je enkel nog de luchtroosters kan zien. Inbouwmodellen zijn vanzelfsprekend duurder dan gewone airco’s.
Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend
Opgelet: bijkomende kosten
Installatie
Houd ook steeds rekening met de installatiekosten. Bij mobiele airco’s zijn die natuurlijk niet van toepassing, maar bij wandmodellen met of zonder buitenunit kunnen de installatiekosten al snel oplopen. Vooral bij modellen met buitenunits liggen de installatiekosten hoger.
Extra opties
We haalden al aan dat er steeds minder opzichtige airco’s op de markt komen. De technologie staat niet stil en die nieuwste airco’s zijn ook uitgerust met heel wat leuke opties. Bepaalde aircotoestellen kunnen ook de luchtvochtigheid regelen, de ruimte verwarmen en zijn met een app bedienbaar. Voor dat soort airco’s moet je ook dieper in de buidel tasten. Hoe meer de airco kan, hoe hoger de prijs van de airco.
Tip: geniet van het verlaagde btw-tarief Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de airco plaatsen door een installateur, dan betaal je slechts 6% btw. Dat maakt een groot verschil in vergelijking met de gangbare 21%.
Home Solution helpt je de juiste airco aan de scherpste prijs kiezen
Er zijn dus airco’s voor elk budget. Gekozen welk aircosysteem je voorkeur wegdraagt? Dan kunnen onze experts bij Home Solution je verder helpen en samen met jou bekijken wat er allemaal mogelijk is. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.