• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en kelderdichting

Kan hydrofuge echt je gevel beschermen tegen vocht?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Kan hydrofuge echt je gevel beschermen tegen vocht?

Kan hydrofuge echt je gevel beschermen tegen vocht?

Vochtproblemen aan de gevel, ook bekend als doorslaand vocht, mag je niet zomaar verwaarlozen. Van esthetische schade zoals groene aanslag tot structurele problemen zoals barsten en schimmelvorming, doorslaand vocht heeft grote gevolgen. Een veelgebruikte oplossing om gevels te beschermen tegen vocht is het aanbrengen van een hydrofuge. Maar wat is een hydrofuge precies, hoe werkt het, en is het echt effectief om je gevel te beschermen tegen vocht?

Last van vocht in je woning? Vraag een vrijblijvend plaatsbezoek →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat is een hydrofuge?

Een hydrofuge is een waterafstotende coating die wordt aangebracht op gevels om te voorkomen dat regenwater en vocht in het materiaal dringen. Het woord "hydrofuge" komt uit het Grieks en betekent letterlijk "waterwerend".

Hydrofuges bestaan meestal uit een vloeibaar middel op basis van siliconen die diep in het gevelmateriaal dringen en een beschermende laag vormen. Het middel wordt vaak aangebracht met een roller of spuitmachine en is geschikt voor poreuze gevelmaterialen zoals baksteen, beton, natuursteen en pleisterwerk.

De materialen die we gebruiken voor een hydrofuge zijn overigens volledig transparant. Je gevel blijft er dus precies zoals voorheen uitzien. Een goed aangebrachte hydrofuge zorgt ervoor dat water van de gevel afparelt zonder het ademend vermogen van de muur te belemmeren.

Hoe beschermt een hydrofuge je gevel?

Hydrofuges bieden meerdere voordelen voor de bescherming van je gevel tegen vocht.

  • Waterafstotend effect: Eerst en vooral zorgen hydrofuges er natuurlijk voor dat regenwater niet in de gevel trekt, maar als druppels van het oppervlak afrolt. Dat voorkomt doorslaand vocht en alle problemen die daarmee gepaard gaan.
  • Bescherming tegen vorstschade: Vocht dat in de gevel dringt, kan tijdens koude periodes bevriezen en uitzetten, wat scheuren en barsten in de bakstenen veroorzaakt. Die vullen zich op hun beurt opnieuw met water, waardoor er alleen maar grotere barsten en zwaardere schade ontstaan. Een hydrofuge minimaliseert dat risico door water buiten te houden.
  • Voorkomen van groene aanslag en schimmelvorming: Een droge gevel biedt geen voedingsbodem voor algen, mossen en schimmels. Een hydrofuge houdt je gevel daarom langer schoon en voorkomt esthetische schade. Minder onderhoud dus, altijd mooi meegenomen.
  • Verbetering van thermische prestaties: Is de spouwmuur geïsoleerd, dan is het extra belangrijk om de gevel droog te houden. Nat gevelmateriaal verliest zijn isolerende eigenschappen, wat dus leidt tot hogere energiekosten. Door vocht buiten te houden, helpt een hydrofuge zo de thermische efficiëntie van je woning te behouden.

Wanneer is een hydrofuge geschikt?

Geschikte situaties

Een hydrofuge werkt alleen optimaal op gevels die structureel in goede staat zijn. Scheuren, gaten of losse stenen moeten eerst worden gerepareerd. Hydrofuges zijn vooral effectief bij poreuze materialen die gevoelig zijn voor het opnemen van vocht, zoals baksteen en natuursteen.
Tip: je kan een hydrofuge ook laten uitvoeren als preventieve maatregel. Op die manier voorkom je toekomstige vochtproblemen. Een goed idee, vooral bij gevels die met veel regen en wind te maken krijgen.

Ongeschikte situaties

Als je gevel al vochtproblemen heeft, zoals doorslaand vocht of optrekkend vocht, moet eerst de oorzaak van het probleem worden aangepakt voordat een hydrofuge wordt aangebracht.
Verder is het belangrijk om vuil en algen op de gevel eerst weg te halen vooraleer we kunnen hydrofoberen. Enkel zo kan het hydrofoberend middel zich goed hechten aan bakstenen. Een grondige reiniging is een absolute must.

Hoe wordt een hydrofuge aangebracht?

Het aanbrengen van een hydrofuge vereist zorgvuldige voorbereiding en expertise om een duurzaam resultaat te garanderen. Zo gaan we bij Home Solution te werk:

  • Inspectie van de gevel: Een grondige inspectie bepaalt de geschiktheid van de gevel voor een hydrofugebehandeling. Scheuren, beschadigingen of aanwezige vochtproblemen moeten eerst opgelost worden.
  • Reinigen van de gevel: De gevel wordt gereinigd om vuil, algen en andere verontreinigingen te verwijderen. Dat zorgt ervoor dat het waterafstotende middel goed in het materiaal kan binnendringen.
  • Aanbrengen van de hydrofuge: De hydrofuge wordt gelijkmatig aangebracht met een roller of spuitmachine. Het middel dringt diep in het materiaal en vormt een onzichtbare beschermlaag. We gebruiken het product dat zich het best leent tot jouw specifieke situatie. Elke gevel heeft zijn eigen noodzaken.
  • Controle en afwerking: Na het drogen wordt gecontroleerd of het oppervlak volledig behandeld is. De droogtijd respecteren is belangrijk voor het beste resultaat.

Wat zijn de voordelen van een hydrofuge?

  • Hydrofuge voorkomt dat regenwater in de gevel trekt en je woning vochtschade oploopt.
  • Algen, mossen en ander vuil kunnen zich niet langer hechten aan je gevel.
  • Een hydrofuge laat nog steeds waterdamp ontsnappen, zodat de muur niet afgesloten raakt en gevangen vocht nog steeds kan ontsnappen.
  • Het product is onzichtbaar en verandert het uiterlijk van de gevel niet.
  • Een goed aangebrachte hydrofuge gaat vaak tot 10 jaar mee.
  • Je vermindert onderhoudskosten en energiekosten op de lange termijn.

Home Solution maakt jouw gevel waterdicht met een hydrofuge

Bij Home Solution hebben we bakken ervaring met het behandelen en beschermen van gevels tegen vocht. Ons team komt graag bij je langs voor een gedetailleerde inspectie. We bedenken dan een behandelplan op maat voor jouw vochtprobleem. Wil je meer weten over hoe wij je gevel kunnen beschermen? Neem vandaag nog contact met ons op voor advies of een vrijblijvende offerte!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie