Het is algemeen bekend dat het goed isoleren van uw woning vele voordelen biedt. Een warmer en meer energie-efficiënt huis, verbeterde akoestiek en natuurlijk de daling van de jaarlijkse energiekosten.
Maar het lijkt soms wel alsof we hier een beetje te ver in zijn doorgeslagen en woningen inmiddels overgeïsoleerd zijn. Is dit waar? Bestaat er zoiets als te veel isolatie? Wij vertellen je in dit artikel meer.
Overisoleren gaat vaak samen met een gebrek aan ventilatie
Dit is de vraag die menigeen zichzelf stelt tegenwoordig. Wanneer u het dak, de gevel en de spouwmuur isoleert, zit u er in de winter in ieder geval comfortabel en warmpjes bij. Maar misschien kunt u ook langzamerhand merken dat de luchtvochtigheid binnenshuis ietwat te hoog is. Of u merkt dat de lucht wat bedompt lijkt.
Indien u hier gedurende een poos niets aan doet, dan kunt u op den duur zelfs schimmels op de muren terug gaan zien en vochtige plekken waar geen lekkages zijn. Hoe dit komt? Door uw woning geheel luchtdicht te isoleren, komt er geen frisse lucht meer in de woning. Het resultaat is condens in huis. En condens kan weer leiden tot schimmelvorming.
U kunt in principe uw woning dus niet overisoleren, maar het gaat meer om het gebrek aan ventilatie om zo uzelf en uw woning alsnog van verse lucht te voorzien. Dit kan door het openzetten van meerdere ramen, of installatie van een mechanisch ventilatiesysteem. De nieuwe energieprestatienorm zal derhalve ook eisen stellen aan de aanwezige ventilatie, om dit probleem de kop in te drukken.
Uw woning laten isoleren? →Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
Kan teveel isoleren tot schimmel in huis leiden?
Dit is dus in principe alleen bij een gebrek aan ventilatie het geval, of wanneer er sprake is van koudebruggen. Doordat uw huis potdicht zit en ook nog eens warm is, zal de luchtvochtigheid omhoog gaan en als gevolg hiervan kunt u met condens te maken krijgen.
En dat biedt een goede voedingsbron voor schimmels en de huiszwam. Bij koudebruggen is deze kans extra aanwezig, in verband met het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Daar kan de condens al gauw ook tot verzwakking van (isolatie)materialen leiden Wilt u dit voorkomen? Zorg dan voor ventilatie en u zult geen last hebben van schimmels.
Moet isolatie dik zijn om goed te werken?
Veel mensen denken: hoe dikker de isolatie, hoe hoger de isolatiewaarde. Maar dikte heeft tegenwoordig helemaal niets meer te maken met de isolatiewaarde. Deze wordt uitgedrukt in een zogenaamde lambdawaarde, welke de hoeveelheid warmte aangeeft die het specifieke materiaal kan geleiden. Hoe lager deze waarde, hoe beter het isolatiemateriaal.
Isolatieplaten bijvoorbeeld beschikken over een uitstekende lambdawaarde, doch zijn heel dun. Je hoeft dus niet tientallen centimeters wol te plaatsen, om een hoge isolatiewaarde te behalen.
Home Solution helpt u graag met al uw isolatievraagstukken
Wilt u ook graag een energiezuiniger huis, maar wilt u wel dat de isolatie goed wordt geplaatst? Zodat u achteraf niet met vervelende verrassingen wordt geconfronteerd? Bel dan snel met Home Solution. Wij kunnen u na een grondige inspectie precies vertellen welke onderdelen van uw woning baat hebben bij extra isolatie. En natuurlijk hoe u problemen met isolatiematerialen voorkomt.
Uw woning laten isoleren? →Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
Meer over isolatie