• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en kelderdichting

Kelder cementeren hoe werkt het?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Kelder cementeren hoe werkt het?

Kelder cementeren hoe werkt het?

Vocht in de kelder, een typisch probleem. Gelukkig kan elke kelder terug vochtvrij gemaakt worden, hoe groot het vochtprobleem ook moge zijn. Een van de populairste manieren om opstijgend vocht in de kelder tegen te gaan, is door de keldermuren te cementeren. Er worden dan verschillende lagen waterafstotend cement en mortel aangebracht die als het ware een nieuwe kelderwand binnenin je kelder vormen.

Last van vocht in de kelder? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaat vocht in de kelder?

De kelder is bijzonder gevoelig aan vochtproblemen. De bakstenen muren en de betonnen vloer van de kelder bevinden zich ondergronds, omgeven door vochtige grond. Bakstenen worden door de jaren heen poreus en nemen steeds makkelijker water op. Wanneer de druk van het grondwater hoog ligt, kan zo na verloop van tijd water binnendringen in de kelder.

Daarnaast ligt de relatieve luchtvochtigheid in de kelder ook behoorlijk hoog. Dat komt omdat er niet verlucht wordt. Er hangt bijgevolg veel waterdamp in de lucht die neerslaat op de koude muren en plafonds. Zo worden vochtplekken geboren, die overigens vaak gepaard gaan met schimmelproblemen.

Tot slot bevinden er zich ook veel leidingen in de kelder. Vooral na streng winterweer kunnen barsten in de buizen ontstaan, met lekkages tot gevolg. Ook dat kan een reden voor vocht in de kelder zijn.

De kelder cementeren: wat is het?

Wie met vochtproblemen in de kelder kampt, moet die zo snel mogelijk laten aanpakken. In een beginstadium van opstijgend vocht kan een muurinjectie in de kelder volstaan. Vaak zal het echter nodig zijn om de kelder te cementeren.

Het cementeren van een kelder is een bijzonder effectieve manier om vocht te bestrijden. We brengen een stevig, waterdicht mengsel aan bovenop de bestaande muren. Het wordt ook wel bekuipen genoemd. Binnenin die nieuwe kuip kan je de kelder gewoon terug zoals voorheen gebruiken.

Hoe gaat het cementeren van een kelder in zijn werk?

Bij het cementeren brengen onze experts een mengsel van cement en mortel aan op de muren. Die producten zijn waterafstotend en zorgen ervoor dat de kelder terug helemaal waterdicht wordt. Het cementeren neemt enkele dagen tijd in beslag. Dat komt omdat er meerdere lagen gecementeerd moeten worden, met daartussen fixeerlagen. Vooraleer de volgende laag aangebracht kan worden, moet de vorige helemaal uitdrogen. Er wordt doorgaans ook een verstevigingsnet gebruikt zodat de nieuwe kuip sterk en stevig is.

Vooraleer de werken van start gaan, is het belangrijk om de kelder voor te bereiden. We pompen natuurlijk het water weg, indien dat nodig is, en daarna controleren we de keldermuren, de keldervloer en de kimnaad op scheurtjes en barstjes. Zijn die aanwezig, dan herstellen we die eerst vooraleer we met het cementeren van de kelder beginnen.

Een kelder cementeren is niet altijd de juiste oplossing

Een kelder cementeren is bijzonder efficiënt, maar niet in alle gevallen is het de meest aangewezen behandeling tegen vocht in de kelder.

Heeft je kelder te maken met opstijgend vocht en vochtige muren? Dan is het cementeren van de kelder een uitstekend idee. Is de grondwaterdruk echter zo hoog dat er vaak water in de kelder staat, dan is een vloerdrainage, wanddrainage of randdrainage aangewezen. Er wordt dan een speciaal pompsysteem in de kelder geïnstalleerd in de vorm van een noppenmembraan. Zo wordt het binnensijpelende water continu afgevoerd naar buiten. Het geheel wordt afgedekt met een nieuwe keldervloer en nieuwe keldermuren. Zo is je vochtige kelder terug als nieuw.

Kamp je met condensatie in de kelder, dan is het cementeren van de keldermuren niet de oplossing. Er moet dan een ventilatiesysteem voorzien worden. Op die manier stroomt er verse, droge buitenlucht de kelder binnen en hoef je je niet langer zorgen te maken over waterdamp, en alle gevolgen van dien.

Bevindt het opstijgend vocht in de kelder zich in een beginstadium? Dan volstaat het mogelijk om de vochtige muren te injecteren, en dus niet te cementeren. We boren dan gaten in de vochtige muur die we opvullen met een vochtwerend middel. Eenmaal uitgehard, kan het vocht niet langer opstijgen in je kelder.

Home Solution cementeert je kelder tegen vochtproblemen

Heb je vochtproblemen opgemerkt in je kelder? Dan laat je die beter vroeg dan laat aanpakken. De kelder cementeren behoort dan tot de mogelijkheden. Home Solution bestrijdt vocht in je woning op een professionele, doeltreffende en efficiënte manier. Zo ben je snel van dat vochtprobleem in de kelder verlost! Maak een vrijblijvende afspraak en we komen langs voor meer informatie

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie