• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en kelderdichting

Methoden om verborgen vochtproblemen op te sporen

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Methoden om verborgen vochtproblemen op te sporen

Methoden om verborgen vochtproblemen op te sporen

Als je vermoedt dat er vochtproblemen achter je muren schuilen, kan je de volgende methoden gebruiken om ze op te sporen:

1. Gebruik van een vochtmeter

Professionele vochtbestrijders beschikken over uitstekende vochtmeters. Dat zijn handige hulpmiddelen om het vochtgehalte in muren te meten. Er zijn twee soorten:

  • Invasieve vochtmeters: die hebben pinnen die in het materiaal worden gestoken om het vochtgehalte te meten.
  • Niet-invasieve vochtmeters: die gebruiken sensoren om het vochtgehalte te meten zonder het oppervlak te beschadigen.

Door op verschillende plaatsen metingen uit te voeren, kan je bepalen of er sprake is van verhoogde vochtwaarden.

2. Thermografische inspectie

Sommige vochtbestrijders maken gebruik van infraroodcamera's om temperatuurverschillen op oppervlakken te detecteren. Vochtige delen in muren hebben namelijk vaak een lagere temperatuur dan droge gebieden, waardoor ze zichtbaar worden op de thermografische beelden. Deze methode is non-invasief en kan snel grote gebieden scannen.

3. Eerste signalen van verborgen vochtproblemen

Vochtproblemen in een beginnend stadium zie je niet meteen op de muren. Het zijn stille moordenaars, verstopt achter een laagje verf of behang. Maar toch zijn er enkele indirecte tekenen die kunnen wijzen op vocht achter de muren:

  • Een constante, muffe geur kan duiden op schimmel- of meeldauwgroei achter de muren.
  • Vlekken of verkleuringen kunnen wijzen op waterinfiltratie.
  • Vocht kan ervoor zorgen dat verf of behang loslaat of begint te bubbelen.
  • Opbollende of kromtrekkende muren kunnen eveneens vochtophoping verraden.
  • Koude plekken op muren.

Oorzaken van verborgen vochtproblemen

Is er sprake van een verborgen vochtprobleem, dan schiet je beter snel in actie. Hoe langer je wacht met vochtbestrijding, hoe groter de vochtplekken worden en hoe duurder de behandeling uiteindelijk zal zijn.

Het identificeren van de oorzaak van het vochtprobleem is essentieel voor een effectieve oplossing. Elk type vochtprobleem vraagt namelijk om een andere oplossing. Enkele veelvoorkomende oorzaken van vocht zijn:

  • Lekkende leidingen: beschadigde of verouderde leidingen kunnen water lekken achter muren.
  • Slechte of ontbrekende waterdichting: onvoldoende waterdichting van funderingen of muren kan leiden tot waterinfiltratie uit de ondergrond. Dat noemen we opstijgend of optrekken vocht. Het uit zich als vochtplekken onderaan de muren, typisch in oudere woningen.
  • Condensatie: een slechte ventilatie kan leiden tot condensatie van vocht op koude oppervlakken. Die waterdruppeltjes kunnen vervolgens in de muren trekken.
  • Doorslaand vocht: scheurtjes in de voegen of bakstenen van de gevel kunnen water binnenlaten en vochtplekken veroorzaken tot in de binnenmuren.

Preventie en oplossingen tegen verborgen vochtproblemen

Hoe los je die vochtproblemen op? Op allerhande manieren. Welke behandeling we gebruiken, hangt af van de bron van het vochtprobleem. Opstijgend vocht vraagt om een heel andere aanpak dan doorslaand vocht of condensatievocht.

  • Verbeter de ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in alle ruimtes, vooral in vochtige gebieden zoals badkamers en keukens. Dat helpt om vochtige lucht af te voeren en condensatie te verminderen. Het installeren van mechanische ventilatiesystemen is daarbij aan te raden.
  • Controleer en onderhoud de woning: Inspecteer regelmatig je sanitair en leidingen om lekkages vroegtijdig op te sporen en zo makkelijk te verhelpen. Let ook op scheurtjes in de gevel. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter voor je woning en je portemonnee.
  • Preventieve waterdichte verf: Het aanbrengen van vochtwerende verf in de keuken en badkamer kan helpen om vochtproblemen door condensatie te vermijden.
  • Muurinjecties: Komt het vocht vanuit de ondergrond, dan injecteren we de muren met een vochtwerende substantie die het optrekkend water zal tegenhouden.
  • Hydrofuge: Komt het vocht via de gevel naar binnen, dan moeten barstjes in voegen en bakstenen gedicht worden, geven we de gevel een stevige schrobbeurt en brengen we een waterdichte laag aan, die we een hydrofuge noemen.
  • Kelderdichting: Bevindt het vocht zich in de kelder en is een hoge grondwaterdruk de boosdoener, dan zullen we de kelder bekuipen. Dat doen we met meerdere lagen van een waterafstotend cementmengsel. In bepaalde gevallen kan een kelderdrainage nodig zijn.
  • Beheer van regenwater: Zorg voor een goede afvoer van regenwater door dakgoten en afvoerpijpen regelmatig te reinigen en te onderhouden. Zo vermijd je dat een bepaalde plek van de gevel of de fundering heel veel water moet slikken bij hevige regenval.

Home Solution: jouw vochtexpert

Vermoed je dat je woning met verborgen vochtproblemen kampt? Of wil je eventuele vochtproblemen te slim af zijn? De experten van Home Solution staan je graag bij. Dankzij onze jarenlange ervaring in het vak weten we precies hoe we jouw woning vochtvrij kunnen maken én houden. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie