• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Muur blijft lang nat staan na regenval? Wat zijn de oorzaken?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Muur blijft lang nat staan na regenval? Wat zijn de oorzaken?

Muur blijft lang nat staan na regenval? Wat zijn de oorzaken?

Het is natuurlijk helemaal normaal dat buitenmuren even vochtig blijven na de regen, maar een muur die na een regenbui niet opdroogt, kan duiden op onderliggende vochtproblemen. Heel wat gevels krijgen ermee te maken. Laat je die vochtproblemen onbehandeld, dan kunnen ze leiden tot structurele schade, schimmelvorming en vochtplekken. We leggen je uit hoe dat precies in elkaar zit.

Last van vochtige muren? Vraag een vrijblijvend plaatsbezoek →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Mogelijke oorzaken van natte muren

Blijft een gevel lang nat staan na regenval, dan kan dat verschillende oorzaken hebben.

1. Doorslaand vocht

In het grote merendeel van de gevallen ligt doorslaand vocht aan de bron van het probleem. Regenwater dringt dan door de buitenmuren naar binnen. Dit komt vaak voor bij oudere huizen met poreuze bakstenen, kapotte voegen of beschadigd metselwerk. Regenwater kan door kleine scheuren en spleten in de gevel trekken, waardoor de muur aan de binnenkant vochtig blijft.

2. Opstijgend vocht

Blijft de gevel vooral onderaan nat, en niet per sé vlak na regenval, dan is er mogelijk iets mis met de fundering of de waterkering onder de gevel. Grondwater komt dan in rechtstreeks contact met de gevelstenen en kan omhoog trekken in de muur. Opstijgend vocht is een ernstig probleem dat vaak leidt tot aanhoudende vochtproblemen in de lagere delen van de muren. Typisch voor dit probleem is dat je ook een witte zoutuitslag op de stenen ziet verschijnen. Dat zijn zouten die uit de ondergrond mee naar boven zijn gekomen.

3. Beschadigde gevelbekleding

Beschadigde of slecht geïnstalleerde gevelbekleding kan ook leiden tot vochtproblemen. Als de gevelbekleding niet meer waterdicht is, kan water gemakkelijk in de muren sijpelen en daar blijven hangen.

Hoe los je die vochtproblemen in de gevel op?

Hebben we te maken met doorslaand vocht, zoals in de meeste gevallen, dan zullen we doorgaans een hydrofuge aanbevelen. Daarbij wordt een volledig transparante vloeistof op de gevel aangebracht. Dat product droogt uit en vormt een ondoordringbare laag voor vocht. Met andere woorden: het regenwater kan niet meer in rechtstreeks contact met de gevelstenen komen. Het regenwater druppelt naar beneden zonder te infiltreren of schade aan te richten.

Belangrijk daarbij is dat de beschadigde voegen altijd eerst hersteld moeten worden. Te poreuze bakstenen vervangen we ook beter in sommige gevallen. Het spreekt voor zich dat we scheuren en barsten eerst zullen moeten herstellen vooraleer we aan de hydrofuge kunnen beginnen. We moeten de gevel ook grondig reinigen zodat het product zich goed kan hechten aan de bakstenen.

Ligt het probleem bij opstijgend vocht? Dan kiezen we voor een muurinjectie. We boren dan gaatjes onderaan de gevel en impregneren een waterafstotend middel in de gevelstenen. Dat middel verspreidt zich doorheen de baksteen en hardt uit waardoor regenwater niet meer kan opstijgen. Is het vocht te wijten aan een kapotte gevelbekleding? Dan focussen we ons op het herstellen van die bekleding.

Preventieve maatregelen tegen natte gevelmuren

Naast het oplossen van de directe problemen, zijn er ook preventieve maatregelen die je kan nemen om te voorkomen dat je muren na regenval nat blijven.

Alles begint natuurlijk bij regelmatig onderhoud. Inspecteer niet alleen de gevel op oneffenheden en barstjes, maar ga ook na of de dakgoten en regenpijpen goed aangesloten zijn en geen lekkages vertonen. Komt er via een lek veel water op een bepaalde plek van de gevel terecht, dan kunnen zich daar vochtplekken vormen.

Daarnaast raden we als preventieve maatregel ook altijd een hydrofuge aan. Het houdt niet alleen water buiten, maar verlengt ook de levensduur van je gevel. Mooi meegenomen: als er geen water aan de gevel kan blijven hangen, kunnen er zich ook geen mossen, algen of vuil opstapelen. Je gevel ziet er dus langer als nieuw uit en je hoeft ze veel minder vaak te onderhouden. Win-win!

Home Solution bestrijdt vocht in natte gevelmuren

Een muur die lang nat blijft na regenval kan wijzen op verschillende vochtproblemen, variërend van doorslaand vocht tot opstijgend vocht of lekkages. Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem snel te identificeren en aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

Heb je last van vochtproblemen, aarzel dan niet om contact op te nemen met een specialist zoals Home Solution. Wij helpen je graag met een grondige inspectie en stellen je een efficiënt behandelplan voor om jouw gevelmuren terug droog te krijgen. Contacteer ons voor een vrijblijvende vochtdiagnose.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie