• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en kelderdichting

Regen komt door de gevel? Wat nu?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Regen komt door de gevel? Wat nu?

Regen komt door de gevel? Wat nu?

Regen kan voor vochtproblemen in huis zorgen. Dat kan via opstijgend vocht, maar ook doorslaand vocht via de gevel. Oudere woningen hebben poreuze gevels die makkelijk regenwater opnemen. Via barstjes en scheurtjes kan regenwater binnensijpelen en zo vochtplekken op de binnenmuren veroorzaken. Komt regen door de gevel? We vertellen je wat je kan doen en hoe je doorslaand vocht kan vermijden.

Last van vochtige buitenmuren? →Contacteer ons vrijblijvend

Doorslaand vocht: een bron van vochtproblemen

Bij vochtproblemen denk je waarschijnlijk aan de typische vochtplekken op de muren, te wijten aan opstijgend vocht uit de ondergrond. Maar ook regenwater kan behoorlijk wat schade aanrichten. Via barstjes en scheuren in de gevel kunnen regendruppels doordringen tot in de binnenmuren. Zeker wanneer het hard regent. Oude bakstenen worden door de jaren heen bovendien poreus. Ze nemen steeds makkelijker water op en geven dat vocht dan door aan de binnenmuren. Dat geldt ook voor het voegwerk tussen de bakstenen.

Barsten in de gevel worden jaar na jaar ook een ernstiger probleem. Bij vorst bevriezen de waterdruppels in de scheurtjes, het water zet uit en de barsten worden nog groter. Je pakt het probleem dus beter vroeg dan laat aan. Bij Home Solution zorgen we ervoor dat regen niet langer door de gevel kan. We leggen je hieronder uit hoe we dat precies aanpakken.

Stap 1: de gevel reinigen

Eerst en vooral moet de gevel grondig gereinigd worden. De grote barsten en scheuren trekken dan misschien wel de meeste aandacht, ook de kleinere schade moet goed aangepakt worden. Alle bakstenen en voegen worden daarom zorgvuldig schoongemaakt. Zo worden alle scheurtjes zichtbaar. Dat doen we onder andere met een hogedrukreiniger om algen, mossen en ander vuil los te maken.

Stap 2: de gevel herstellen

Eenmaal de gevel schoongemaakt is, kunnen we de gevel ook echt beginnen te herstellen zodat regen niet meer door de gevel kan. We pakken natuurlijk alle barsten en scheuren in de bakstenen aan. Zo verandert het uitzicht van de gevel niet.

Het is verder belangrijk om ook de voegen aan te pakken. Net als bakstenen worden ook voegen poreus en fragiel door de jaren heen. Ze nemen dan makkelijk regenwater op en kunnen barsten wanneer het vriest. We kappen de beschadigde voegen uit en vervangen ze met nieuw voegsel.

Tijdens de herstellingswerken besteden we extra aandacht aan de bakstenen rond de ramen en net onder het dak. Regenwater kan daar extra makkelijk naar binnen dringen. Wanneer de ramen of de dakoversteek niet goed aansluiten op de gevel, ontstaan spleten waarlangs water binnen kan.

Stap 3: de gevel impregneren

Wanneer de gevel hersteld is, kan regen niet langer door de gevel naar binnen. Maar om de gevel nog een extra beschermlaag te geven, voeren we ook een gevelimpregnatie of hydrofuge uit. We brengen een dun en transparant vochtwerend middel aan op de effen en herstelde gevel. Dat middel wordt geabsorbeerd door de bakstenen en vormt een waterdichte barrière tegen regenwater. Van dat laagje merk je niets, het is helemaal onzichtbaar. Het uiterlijk van je woning verandert dus niet.

Stap 4: de gevel renoveren en isoleren

In de meeste gevallen volstaat het om de gevel te reinigen, herstellen en injecteren. Maar wanneer je in een oud huis woont, is het misschien wel het uitgelezen moment om de gevel terwijl te renoveren en isoleren.

Een gevel isoleren is bijzonder efficiënt om het energieverbruik van je woning naar beneden te trekken. Langs de gevel ontsnapt namelijk veel gestookte warmte. Je gevel langs buiten isoleren is bovendien niet moeilijk. De isolatielaag wordt afgedekt met een gewone, nieuwe gevel of je kan kiezen voor alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een moderne crepi-gevel? Buitenpleister is onderhoudsvriendelijk en geeft je hele woning een nieuwe look. Of gebruik steenstrips (dunne bakstenen) wanneer je geen ruimte hebt voor een gewone gevel.

Home Solution herstelt de schade van regen door de gevel

Zorgen de barstjes en scheurtjes in je gevel voor vochtproblemen? Of wil je de gevel van je woning impregneren om toekomstige vochtproblemen te vermijden? Onze experts van Home Solution komen graag langs om te bekijken wat de beste aanpak is voor jouw specifieke gevel.

We reinigen de gevel, herstellen de beschadigde bakstenen en voegen en hydrofoberen de gevel. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie