Warmtepompen zijn de norm geworden. Ze verwarmen woningen zonder fossiele brandstoffen te gebruiken en stoten dus weinig CO2 uit. Dat is een must voor de toekomst en ook de waarde van je woning krijgt er een flinke boost door. Ben je van plan om je woning te renoveren en twijfel je of een warmtepomp de investering waard is? Dan kan een tussenstap in de vorm van een hybride warmtepomp misschien de oplossing zijn. We vertellen je er graag meer over.
Meer info of gratis offerte voor warmtepomp en airco? →Contacteer ons vrijblijvend
Welke soorten warmtepompen zijn er?
Een warmtepomp is een duurzaam verwarmingssysteem dat warmte onttrekt aan een natuurlijke bron, zoals lucht, water of grond, en die warmte vervolgens opwaardeert om te gebruiken voor het verwarmen van een woning of het leveren van warm water. Het systeem maakt gebruik van een compressor en een koelmiddel om energie-efficiënt warmte te produceren, waardoor het een milieuvriendelijke alternatief is voor traditionele verwarmingsmethoden. Er zijn enkele verschillende soorten warmtepompen.
Lucht-luchtwarmtepomp
Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en warmt daarmee lucht op die dan door de woning verspreid wordt. De warmte kan ook in omgekeerde richting geplaatst worden en kan zo dienen als airco in de zomer, iets wat overigens ook de andere warmtepompen kunnen. Een lucht-lucht warmtepomp is in de winter vooral aangeraden als bijverwarming.
Lucht-waterwarmtepomp
Een lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft die af aan een watercircuit dat als verwarming kan dienen. Denk dan bijvoorbeeld aan vloerverwarming, radiatoren of een warmwaterboiler. Het wordt gebruikt voor zowel verwarming als het leveren van warm water in huis.
Water-waterwarmtepomp
Een water-waterwarmtepomp maakt gebruik van de warmte uit grondwater en geeft die af aan een watergebaseerd verwarmingssysteem. Deze technologie is wel iets duurder dan de voorgaande.
Geothermische warmtepomp
Deze warmtepomp gebruikt de constante temperatuur van de ondergrond om warmte te onttrekken en te leveren. Een netwerk van buizen, horizontaal of verticaal in de grond geïnstalleerd, transporteert een vloeistof die warmte opneemt vanuit de grond en die naar het verwarmingssysteem van de woning transporteert. Hier hangt wel een prijskaartje aan.
Meer info of gratis offerte voor warmtepomp en airco? →Contacteer ons vrijblijvend
De hybride warmtepomp als tussenstap
Een warmtepomp installeer je in een woning die al behoorlijk energiezuinig is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je maandelijks een torenhoge energiefactuur krijgt toegestuurd. Dat voorkom je door de woning eerst goed te isoleren, zowel het dak als de gevel, zodat de opgestookte warmte niet meteen terug ontsnapt.
Is je woning niet goed geïsoleerd, of heb je eerst nog wat andere renovatiewerken gepland, dan kan het een goed idee zijn om een hybride warmtepomp te laten installeren. Dat is een verwarmingssysteem met twee verschillende warmtebronnen. Je combineert een warmtepomp, die werkt op elektriciteit, met een gasketel. Die zijn aan elkaar gekoppeld via een slim systeem dat steeds zelf de meest voordelige energiebron kiest. Zo verwarm je dus altijd op de goedkoopste manier en voorkom je hoge gasrekeningen.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Hoe werkt dat dan precies, een hybride warmtepomp? In de praktijk hebben we het doorgaans op de combinatie van een lucht-water warmtepomp en een hoogrendementsketel op gas. De slimme thermostaat verbindt de twee. Bij gunstige omstandigheden wordt de warmtepomp ingeschakeld. Zou dat te veel kosten, dan verwarm je op gas. De slimme thermostaat baseert zich voor de keuze op het te overbruggen temperatuurverschil, de buitentemperatuur en andere parameters.
De warmtepomp en de ketel staan dus samen in voor het verwarmen van de woning en het sanitaire water. De hybride warmtepomp kan op zowat elk bestaand systeem aangesloten worden.
Home Solution installeert hybride en volledig elektrische warmtepompen in jouw omgeving
Het installeren van een warmtepomp in een bestaande woning vereist een zorgvuldige planning en vakmanschap. In sommige gevallen is het interessanter om bij de renovatie te kiezen voor een hybride systeem. Is dat ook in jouw woning het geval? Of zit je met vragen? Neem contact met ons op voor meer informatie en advies over het installeren van een warmtepomp in jouw bestaande woning. We helpen je met veel plezier verder.