Warmtepompen behoren niet langer tot de toekomst, ze zijn realiteit geworden en worden steeds vaker in nieuwbouwwoningen en gerenoveerde panden geïmplementeerd. Er zijn verschillende warmtepompen op de markt. Zo is er de lucht-lucht warmtepomp, de lucht-water warmtepomp en de geothermische warmtepomp. Is het niet duidelijk wat het verschil tussen al die warmtepompen is? Hieronder vertellen je alvast wat het verschil is tussen de lucht-lucht en de geothermische warmtepomp is.
Interesse in een warmtepomp? Maak vrijblijvend een afspraak →Contacteer ons voor een gratis offerte
Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?
Alle warmtepompen wekken warmte op door middel van elektriciteit en ofwel de buitenlucht, het grondwater of de warmte uit de ondergrond.
De lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Dat kan bij buitentemperaturen tot -7 graden. Het systeem werkt met koelvloeistof, die opgewarmd en vervolgens samengeperst wordt. Zo ontstaat warme damp die via een systeem van buisjes lucht opwarmt. De binnenunit in de woning verspreidt die opgewarmde lucht door de ruimte. Je kan verschillende binnenunits aansluiten op hetzelfde verwarmingssysteem, dat zich buiten bevindt.
Hoe werkt een geothermische warmtepomp?
Een geothermische warmtepomp haalt eveneens warmte uit de omgeving, maar in dit geval is dat de bodem. Dat kan op twee manieren gebeuren: ofwel via geothermische collecteren, ofwel met geothermische sondes.
Het systeem van geothermische collectoren is het eenvoudigst. De collectoren liggen niet meer dan twee meter onder het grondoppervlak, onder de vorstgrens. Collectoren zijn buizen waar een koelvloeistof doorheen loopt. Door de warmte in de ondergrond, afkomstig van de zon en het binnensijpelende regenwater, warmt die koelvloeistof op. Daarom is het belangrijk dat de collectoren niet onder bebouwde of geasfalteerde grond liggen. Ze worden doorgaans geplaatst in de tuin, onder het gazon. Hoe groot het buizensysteem is, hangt af van hoeveel warmte je wil opwekken.
Een geothermische warmtepomp met sondes werkt op een andere manier. Er komen grotere werken aan te pas. Vakmannen zullen gaten boren in de ondergrond, tot een diepte van 40 tot wel 100 meter diep. In die gaten worden de sondes verticaal of onder een lichte hoek geplaatst. Op die dieptes is de temperatuur van de ondergrond het hele jaar door constant. Ook in het midden van de winter kan je dit systeem dus probleemloos gebruiken zonder al te veel energie nodig te hebben.
Met een warmtepomp kan je ook koelen
Met zowel een lucht-water warmtepomp als een geothermische warmtepomp kan je bovendien koelen. Het systeem kan dus verwarmen en koelen tegelijkertijd. Je schaft met andere woorden niet alleen een warmtepomp, maar ook een airco aan.
Wat is het verschil tussen lucht-lucht en geothermische warmtepompen?
Wanneer kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp?
Een lucht-lucht warmtepomp is vooral geschikt als bijverwarming. Bovendien moet je woning ook goed geïsoleerd zijn. Is dat niet het geval, dan zal de warmtepomp te veel elektriciteit moeten gebruiken om de ontsnappende warmte te compenseren. Ook wanneer je een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming zou gebruiken, zal je elektriciteitsfactuur hoog uitvallen. Kleine appartementen of studio’s vormen een uitzondering. Daar kan een lucht-lucht warmtepomp als belangrijkste verwarming wel.
Heb je een centraal verwarmingssysteem, maar wil je enkele ruimtes extra verwarmen? Dan zijn lucht-lucht warmtepompen ideaal. Ze verwarmen de ruimte bovendien erg snel. Geen radiator in je bureauruimte of badkamer? Dan is de lucht-lucht warmtepomp perfect.
Wanneer kiezen voor een geothermische warmtepomp?
Aan geothermische warmtepompen hangt een stevig prijskaartje, in tegenstelling tot de lucht-lucht warmtepomp. Maar met een geothermische warmtepomp heb je wel veel meer mogelijkheden. Dit systeem kan je aansluiten op een systeem van radiatoren. Je kan er warm water mee creëren én verwarming voorzien. Een geothermische warmtepomp is dus de ideale vervanger van een centraal verwarmingssysteem op aardgas. Hét grote voordeel: je hebt enkel wat elektriciteit nodig om de compressor te doen werken.
Een geothermische warmtepomp is een flinke investering, maar wel eentje die je op termijn terugverdient. En je helpt er de planeet mee vooruit.
Vraag de premie voor warmtepompen aan
Wie een warmtepomp plaatst, van welke soort dan ook, heeft recht op de Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid. Hoeveel die premie precies bedraagt, hangt af van de factuur en je gezinssituatie. Wie tot de laagste inkomenscategorie behoort, krijgt tot vijftig procent van het factuurbedrag terugbetaald. Voor de middelste inkomenscategorie is dat 35 procent.
Home Solution installeert airco en lucht-lucht warmtepompen
Ben je overtuigd van alle voordelen die warmtepompen te bieden hebben? Of zit je nog met vragen over geothermische en lucht-lucht warmtepompen? Home Solution installeert lucht-lucht warmtepompen en geothermische warmtepompen voor jouw woning. Je kan rekenen op onze expertise en jarenlange ervaring. Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie of maak een afspraak.