Uw woning kan een aardig wat schade oplopen wanneer er plaatsen zijn waar vocht kan binnendringen. Regenwater, grondwater maar ook vocht binnenshuis zoals het water dat u gebruikt om te douchen: deze vormen allemaal risico's voor vochtproblemen en beschadigingen aan oppervlakken en materialen.
Daarom is het van belang, dat diverse plekken en ruimten in uw woning goed waterdicht worden gemaakt. Dit geschiedt met behulp van waterdichting. Waterdichting bestaat in meerdere varianten en voorziet diverse plaatsen van uw woning van waterafstotende materialen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over vocht- en vochtschade.
Wat is waterdichting en waarom is dit belangrijk?
Waterdichting is een verzamelnaam voor meerdere methoden om vocht geen toegang te verlenen tot bepaalde oppervlakken, ruimten en materialen. Het wordt eigenlijk standaard in en om uw woning toegepast, op dit moment is uw woning hoogstwaarschijnlijk al voorzien van enkele van de methoden die hieronder zullen worden beschreven. Zonder waterdichting zou u veel last hebben van vocht en water in huis, omdat waterdichting juist gevoelige plekken weerbaar maakt tegen vocht.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies
Waar in uw woning kunt u waterdichting toepassen?
In uw woning zijn meerdere kritieke plaatsen waar in feite altijd waterdichting dient te worden toegepast. Dit betreft onder meer:
- de natte ruimten van uw woning en dan vooral de badkamer
- het dak van uw huis of de ruimten onder het dak
- de spouwmuur
- een kelder of kruipkelder of elke ruimte die (deels) onder grondniveau ligt
Al deze plekken komen veelvuldig met water en vocht in aanraking, waardoor het noodzakelijk is deze plaatsen goed te beschermen.
Waterdichting in uw badkamer
Uw badkamer heeft op dagelijkse basis te maken met vocht, zowel in de vorm van water als condens. Het is daarom essentieel om de muren en de vloer te voorzien van goede waterdichting. Nieuwbouwwoningen beschikken vaak al over vochtwerend cement, dat niet alleen waterdicht is maar ook zeer snel uit kan drogen.
Is uw woning ietwat ouder, dan kunt u uw badkamer extra beschermen door een waterdicht membraan aan te brengen onder de betegeling. U kunt ook opteren voor cement boards, bouwplaten of speciale afdichtingsmatten om het binnendringen van water in de muren tegen te gaan. Om te achterhalen welke optie het beste is in uw geval, schakelt u het best een expert in.
Waterdichting in uw kelder- en kruipruimte
Uw kelder is ook een specifieke ruimte die u best goed beschermt tegen vocht, omdat dit op vrijwel elke plaats kan binnentreden. Grondwater (dit bevindt zich immers op eenzelfde niveau als de kelder), sijpelwater en vocht als gevolg van lekkages kunnen allemaal optreden indien uw kelder niet goed is afgedicht. Indien u uw kelder aanpakt, kunt u op diverse manieren zorg dragen voor waterdichting. Voor zowel plaatselijke scheuren of barsten als meer algemene vochtproblemen kunt u kiezen uit kelderbekuiping en kelderdrainage.
Kelderbekuiping
Kelderbekuiping is een totaalbehandeling waarbij de kelder eigenlijk geheel gestript wordt en daarna voorzien van nieuwe materialen en oppervlakken. Deze bestaan uit meerdere cement- en fixeerlagen, die ook aan de binnenzijde kunnen worden aangebracht. Ook de vloer kan worden behandeld door gloednieuw beton te storten. Kelderbekuiping kan ook via de buitenzijde worden aangebracht, dit vereist echter meer graaf- of sloopwerk waardoor deze methode veelal bij nieuwbouw of grondige renovatie van woningen wordt gehanteerd.
Kelderdrainage
In sommige gevallen is kelderbekuiping niet de beste methode, omdat de druk van het grondwater langs de buitenzijde te hoog is. In dat geval wordt gekozen voor kelderdrainage. Kelderdrainage heeft veel weg van kelderbekuiping. Het overtollige vocht wordt echter continu afgevoerd middels een speciaal noppenmembraan dat geplaatst wordt tegen de buitenmuur waar de infiltratie plaats vindt. Met een pomp wordt het water vervolgens afgevoerd via de normale afvoer. Indien nodig wordt bij kelderdrainage de kelder voorzien van een nieuwe vloer.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies
Waterdichting van uw dak
Het dak is uiteraard een zeer belangrijk onderdeel van uw woning. Zeker in ons land waar veel regen valt is het van groot belang om uw dak in de gaten te houden en tijdig van inspectie en onderhoud te voorzien. Bekijk met een specialist dakwerker hoe u uw dak op meerdere manieren kunt voorzien van waterdichting, zodat u het risico op lekkages voorkomt of wegneemt en nadien geen last zult hebben van vochtplekken in huis.
Bitumineuze waterdichting
De meeste platte daken beschikken over bitumineuze waterdichting ook wel gekend als roofing. Dit zijn een soort banen die over uw dak lopen die met bitumen zijn bekleed. Ook dit systeem bevat membranen, welke conform een dubbel laags systeem zijn bekleed. Dit is een fijn systeem vanwege de flexibiliteit van de materialen en zodoende erg eenvoudig te plaatsen. Toch raden we aan om dit door specialisten te laten doen die u dan ook garantie op waterdichtheid kunnen aanbieden.
EPDM waterdichting
Dit systeem bestaat uit membranen welke van een enkele laag rubber (Ethyleen Propyleen Dien Monomeer) zijn vervaardigd. Dit materiaal is erg sterk en kan zowel zeer hoge als lage temperaturen aan, daarnaast is het UV bestendig. Deze vorm van waterdichting heeft een lange levensduur en is ook nog eens ecologisch verantwoord. Ook hier bevelen we aan om dit door specialisten te laten plaatsen.
Vloeibare waterdichting dak
Sommige daken kunnen vanwege verschillende oppervlakken (bijvoorbeeld meerdere dakramen of niveauverschillen) niet worden voorzien van de hierboven genoemde twee methoden. In dat geval kunt u ook kiezen voor zogeheten vloeibare waterdichting. Ook deze manier van waterdichting is zeer duurzaam en daarnaast vaak ook kostenbesparend. De vloeibare waterdichting kan namelijk gewoon op de oude lagen op het dak worden aangebracht, u hoeft niets te slopen of te verwijderen.
Waterdichting van uw (spouw)muur
Een specifiek onderdeel van uw woning waar waterdichting niet altijd aanwezig is maar wel wordt aangeraden, is de spouwmuur. Niet alle woningen beschikken over een spouwmuur maar de meeste nieuwere panden wel. Een spouwmuur beschermt tegen opstijgend vocht, omdat het in feite bestaat uit twee muren met een beetje ruimte ertussen. Maar vaak kan opstijgend vocht alsnog binnendringen door overbrugging, wanneer het pleisterwerk van de binnenmuur met de buitenmuur in aanraking komt.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies
Vloeibare waterdichting voor specifieke doeleinden
Naast het dak is vloeibare waterdichting ook geschikt voor specifieke toepassingsgebieden in en om uw huis. Vooral wanneer er geen ruimte is voor membranen of wanneer bepaalde materialen niet overbelast mogen raken. Denk bijvoorbeeld aan koepels, dakgoten, douches met een speciaal ontwerp en treden. Vloeibare waterdichting heeft als voordeel dat er geen materialen overheen dienen te worden geplaatst, omdat het beloopbaar is.
Home Solution voorziet elke ruimte van de beste vorm van waterdichting
Kampt u ergens in huis met vochtproblemen?.
Home Solution kan u hiermee helpen. Met behulp van onze gratis vochtdiagnose brengen wij in kaart met welk vochtprobleem u te maken heeft, hoe lang dit speelt, welke bestrijdingsmethode het beste effect zal hebben en hoeveel het zal kosten voor reparatie en herstel.
Meer weten? Bel ons via het gratis nummer 0800/26.004 direct en maak vrijblijvend een afspraak om de situatie te inspecteren.